Selectaţi limba
Menu
Primaria Soimus
Siteul oficial al comunei Şoimuş

Obiective turistice

Comuna Soimus are o istorie bogata dar inca nevalorificata. IÄn afara de zonele cu un pitoresc deosebit, aceasta comuna este inzestrata cu cateva obiective turistice care nu trebuiesc ratate atunci cand plecati intr-o drumetie.
                                                                   
BISERICA ,,SF. NICOLAEÇŁ DIN SOIMUS
Biserica a fost ridicata in anul 1705, dupa cum o dovedeste inscriptia d─âltuit─â ├«n pragul de sus al u╚Öi, spre naos. Pere┼úii, din b├órne de stejar ├«mbinate ├«n coad─â de r├óndunic─â, delimiteaz─â o nav─â dreptunghiular─â ┼či o absid─â ├«n prelungire, poligonal─â cu trei laturi. Dimensiunile modeste i-au fost amplificate, spre vest cu un nou pronaos (sec.XIX), peste partea ad─âugat─â amplas├óndu-se ┼či scunda clopotni┼ú─â, cu un foi┼čor simplu. De remarcat ancadramentul intr─ârii, de pe latura sudic─â, bogat ornamentat cu un chenar din cruci piezi┼če ┼či trei chenare pe motivul dinte de lup, precum ┼či cu rozete. ├Änainte de 1966, suprafa┼úa b├órnelor dinspre interior, a fost c─âptu┼čit─â cu placaj peste fragmente de pictur─â mural─â.

BISERICA ,,ADORMIREA MAICII DOMNULUIÔÇŁ DIN SULIGHETE
Aceast─â biseric─â din lemn este construit─â, dup─â p─ârerea speciali┼čtilor, c├óndva anterior sec. al XVIII-lea. Ea se afl─â pe dealul Boz─âne┼čti, de unde domin─â ├«ntreaga a┼čezare ce se g─âse┼čte ├«ntr-o depresiune larg─â. Acest l─âca┼č de cult a trecut de- a lungul timpului prin mai multe renov─âri, biserica fiind tencuit─â la exterior, acoperi┼čul actual av├ónd ├«nvelitoarea din ┼úigl─â, turnul-clopotni┼ú─â, cu foi┼čor, fiind c─âptu┼čit cu tabl─â ┼či ├«nfundat, la fel ┼či coiful ascu┼úit fiind ├«nvelit cu tabl─â. Monumentul are dimensiuni apreciabile, datorate at├ót l─ârgirii pere┼úilor laterali, rezult├ónd astfel o absid─â decro┼čat─â, poligonal─â, cu cinci laturi, c├ót ┼či lungirii edificiului, prin intercalarea unei travee. ├Än 1890, Dionisie Iuga de la Nicula, picteaz─â cerimea ┼či t├ómpla, consemn├óndu-┼či activitatea pe timpanul de vest al bol┼úii naosului: ,,zugr─âvit prin Dionisie Iuga cantor et zugrav de Nicula 1890ÔÇŁ. Temele iconografice ale acestui perete sunt: ├Änvierea; ├Än─âl┼úarea; Pogor├órea Duhului Sf├ónt; Proorocul Ilie. Pictura bol┼úii naosului cuprinde: Evangheli┼čtii; R─âstignirea; Cina cea de tain─â. Pe bolta altarului temele sunt: Na┼čterea Domnului; Botezul; Cei trei ierarhi. Pictura de la Sulighete este p─âtruns─â de spiritul icoanelor pe sticl─â, fiind cea mai reu┼čit─â din activitatea lui Dionisie Iuga, care a pictat mai multe biserici din Transilvania.


BISERICA "INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI" DIN SULIGHETE
Biserica de lemn din satul C─âinelu de Jos, comuna ╚śoimu╚Ö, jude╚Ťul Hunedoara are hramul ÔÇ×Intrarea ├«n Biseric─â a Maicii DomnuluiÔÇŁ
┼či nu figureaz─â pe lista nou─â a monumentelor istorice. Biserica  a fost construit─â, conform tradi╚Ťiei orale, ├«n secolul XVIII. Construit─â din b├órne masive de lemn, biserica, ├«n urma numeroaselor modific─âri, are ├«n prezent acoperi╚Öul din ╚Ťigl─â, turnul ├«nvelit ├«n tabl─â ╚Öi este tencuit─â ├«n exterior. ├Än urma unor astfel de lucr─âri de ÔÇ×repara╚ŤiiÔÇŁ ├«n anul 1937 pictura parietal─â a fost acoperit─â cu un strat de var. Nu are u╚Öi ├«mp─âr─âte╚Öti ╚Öi diacone╚Öti, dar are un patrimoniu mobil format din icoane ╚Öi c─âr╚Ťi biserice╚Öti vechi.

REZERVA┼óIA NATURAL─é BOHOLT 
Rezerva╚Ťie natural─â de tip mixt, categoria a IV-a (rezerva┼úie natural─â, tip mixt), reprezentativ─â pentru protec╚Ťia izvoarelor de ap─â mineral─â din zon─â. Cu o suprafa┼ú─â de numai 1ha ┼či situat─â pe raza localit─â┼úii Boholt, comuna ┼×oimu┼č, rezerva┼úia a fost declarat─â la ├«nceput pentru protec┼úia izvoarelor de ap─â mineral─â din zon─â. ├Än prezent obiectul protec┼úiei s-a restr├óns doar la un sector scurt de chei de pe Valea Teiului, cu aspect de canion, m─ârginit de vegeta┼úie forestier─â cu asocia┼úii vegetale termofile, dezvoltate pe calcare.
Vulcanismul a dat na╚Ötere unei succesiuni largi de roci (piroclastite, marne, marnocalcare, gresii calcaroase ╚Öi argile), care se prezint─â sub form─â de curgeri de lav─â vulcanice.